PROTECT OUR PLANET

MAC staat al sinds 1973 voor het gebruik van hoogwaardige materialen en het respectvol omgaan met  Mens en natuur. We zien het onderwerp “duurzaamheid” als een dagelijkse uitdaging voor onszelf dit op alle gebieden van de waardeketen – sociaal en ecologisch – continu te verbeteren.

Dit is waar PROTECT OUR PLANET voor staat, waarmee wij o.a. ook onze omgang  demonstreren hoe belangrijk en kostbaar onze waterbronnen zijn. Met onze stijlen is het waterverbruik wel aanzienlijk verminderd in vergelijking met de gangbare methoden. Tevens zetten wij technologieën in die het doen zonder chemicaliën,  die anders ongefilterd als gif- en verontreinigende stoffen watermassa’s  drinkwater verontreinigen.

Wat betekent duurzaamheid voor MAC?

Duurzame producten bieden ecologische, sociale en economische voordelen. Daarmee bescherm je zowel de volksgezondheid als het milieu gedurende de hele Levenscyclus, van de winning van de grondstof tot de uiteindelijke verwijdering van de broek.

Hulpbronnen en grondstoffen raken op en zijn kostbaar. Dit moet worden opgeslagen en extra beschermd worden. Talrijke stoffen en productiemethoden  in de textielindustrie zijn ecologisch en schadelijk voor het klimaat. Bij MAC gaat het erom  de schadelijke materialen en chemicaliën compleet te elimineren en te vervangen door minder schadelijke methoden. Onze benadering van duurzaamheid gaat verder en focust zich op het geheel op de waardeketen en omvat kwaliteit, grondstof, productie en sociale naleving daarvan.

Kwaliteit

Duurzame producten zijn van hoge kwaliteit en doen het zonder ecologisch twijfelachtige producten en ingrediënten. Dit verlengt in de regel zelfs de levensduur van het product.

Alle MAC-broeken voldoen aan de EU-regelgeving voor chemicaliën (REACh), deze regelt de veilige en verantwoorde omgang met chemicaliën. Onze belangrijkste leveranciers zijn gecertificeerd volgens STANDARD 100 by OEKO-TEX®. Voor alle producten en ingrediënten zoals knopen of klinknagels zijn al meer dan 20 jaar gegarandeerd nikkelvrij.

Grondstoffen

De koers voor een duurzaam textielproduct ligt al bij de keuze voor  geleverde grondstoffen: hernieuwbare bronnen die worden aangelegd om water en energie te besparen.

Deze worden op een sociaal aanvaardbare manier geproduceerd. We halen onze stoffen en ingrediënten  van Fabrikanten die geven om de bescherming van gezondheid en natuur en die  verantwoord met bronnen omgaan:

 • Technologieën die het gebruik van energie, grondstoffen, lucht en water optimaliseren
 • Samenwerking met een galvaniseerbedrijf dat 95% minder water verbruikt
 • Besparing van hulpbronnen door terugwinning van afvalwarmte
 • Deelname aan de Greenpeace Detox-campagne
 • Gebruik van grondstoffen met certificeringen zoals GOTS (Global Organic Textile Standard), EU Ecolabel, Nordic Swan Ecolabel, Textile Exchange
 • Gebruik van gerecycled katoen of gerecycled polyester

Sinds januari 2020 koopt MAC 100% van zijn katoen als duurzamer Katoen in:

Better Cotton Initiative (BCI), biologisch katoen, ABR: verantwoord Braziliaans katoen (ABRAPA), Cotton Made in Africa (CmiA) of gelijkwaardig.

Better Cotton Initiative – BCI

Als lid van BCI ondersteunen we duurzame katoenproductie. BCI-boeren produceren op een milieuvriendelijke manier  door het negatievere te verminderen.

Minimaliseren van de effecten van kunstmest en pesticiden. Tevens zorgen ze voor de gezondheid van water en bodem en dus voor het behoud van natuurlijke habitats.

Boeren committeren zich ook aan fatsoenlijke arbeidsomstandigheden.

Productie

Naast de gebruikte materialen en grondstoffen, bepalen productieprocessen, hoe duurzaam een ​​broek is. Technische innovaties in de  was- en afwerkingssector stellen ons in staat meetbaar duurzamer te produceren, vooral als het gaat om het verminderen van water, energie en chemicaliën. Dit gebeurt door middel van de volgende maatregelen in onze productiefaciliteiten:

 • Ombouw naar computergestuurde trommelwasmachines: 60% minder energie, 60% minder water en 40% minder hulpbronnen vergeleken met conventionele vatenwasmachines
 • Gebruik van laser- en ozontechnologie bij voorbehandeling of in de afwerking
 • Verbeterde voorbehandeling vermindert het gebruik van chemicaliën of er worden meer milieuvriendelijke alternatieven gebruikt
 • Vernieuwing van het machinepark: innovatieve nieuwe verf- en wasmachines en drogers verbruiken minder water en zijn energiezuiniger (meer hoeveelheid mogelijk, kortere looptijden etc.)
 • Gebruik van ecologische chemicaliën en kleurstoffen

Met software kunnen we bepalen hoe duurzaam een ​​product wordt geproduceerd.

Dit beoordeelt de milieu-impact van het afwerken van een broek, d.w.z. het water en energieverbruik, gebruikte chemische producten en de impact daarop gezondheid van werknemers. Dit resulteert in een nauwkeurigere meting van de milieu-impact (EIM) Score die ons laat zien hoe duurzaam een ​​bepaalde denim wassing is. Als EIM Score niet aan onze richtlijnen voldoet, kunnen we gebruik maken van productieprocessen veranderen en daarmee de duurzaamheid verbeteren.

Sociale naleving

Het is voor ons belangrijk om te weten waar en onder welke omstandigheden onze broeken worden gemaakt. We hebben een langdurige vertrouwensrelatie met onze producenten, partnerships. Regelmatige bezoeken aan onze productielocaties zorgen voor een vertrouwensrelatie en dragen bij aan kwaliteitswaarborging. Wij focussen naar enkele betrouwbare productielocaties, waardoor de supply chain transparant blijft. De Productielocaties bevinden zich vrijwel uitsluitend in Europa. Eigendom van MAC getrainde reistechnici zijn ter plaatse in de productiefaciliteiten voor de kwaliteitswaarborging verantwoordelijk: zij houden toezicht op of de MAC-kwaliteitsnormen worden nageleefd en de sociaal aanvaardbare voorwaarden voor werknemers op het gebied van werktijden, minimumleeftijd, beloning en veiligheid op het werk zijn gegarandeerd. De leveranciers volgen een gedragscode of ondersteunen deze verschillende maatschappelijk verantwoorde organisaties zoals:

 • Labour Behind the Label: wereldwijde campagne voor de rechten van textielarbeiders
 • Sedex: organisatie om ethisch gedrag in de toeleveringsketen te verbeteren Business Social Compliance Initiative (BSCI): organisatie voor open, eerlijke en duurzame handel
 • Textielbeurs: certificering voor duurzame producten volgens sociale normen
 • Sociale en arbeidsconvergentie: organisatie ter verbetering van de Arbeidsvoorwaarden

Het bedrijf MAC, opgericht in 1973 en gevestigd in Wald / Roßbach, staat bekend om kwaliteit, pasvorm en stijl.

De broekspecialist verkoopt jaarlijks meer dan 6 miljoen broeken. Het bedrijf heeft ongeveer 330 mensen in dienst op het hoofdkantoor in Oberpfalz en meer dan 3.400 medewerkers in de aangesloten productiefaciliteiten.